<script type="text/javascript"> nuffnang_bid = "47b0cc2252348bb13393d12c20c97e2d"; document.write( "<div id='nuffnang_lr'></div>" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })(); </script>

Kementerian Malaysia dan Hacking Team Da Vinci

Benarkah Malaysia Pelanggan Perisian Pengintip Spyware Hacking Team. Jika benar, adakah ia satu kesalahan. Walaupun Kerajaan amalkan pendekatan Mesra Rakyat dan dipercayai oleh rakyat, namun bukan kesalahan besar jika kerajaan merasa curiga dan tidak percaya kepada rakyatnya sendiri. Ia mungkin satu langkah berjaga-jaga yang baik, namun dari segi moral dan nilai murni ia pasti membuatkan rakyat merasa tidak selesa. Sumber: Malaysia Beli Perisian Pengintip Hacking Team.

Kementerian Malaysia dan Hacking Team Da Vinci

Pejabat Perdana Menteri (PMO) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) antara pelanggan perisian pengintip daripada Hacking Team, syarikat teknologi maklumat di Milan, Itali. Langganan Spyware Da Vinci oleh PMO dan Malaysia Intelligence masih aktif manakala SPRM telah tamat tempoh baru-baru ini.

Hacking Team ialah musuh korporat di Internet
— RSF Paris 2013

Pelanggan Perisian Pengintip Da Vinci Hacking Team Sistem Mencuri Maklumat didedahkan selepas Hacking Team menjadi mangsa penggodam yang membocorkan data syarikat itu di laman sosial. Antara data dicuri termasuk Senarai Invois Syarikat membeli Sistem Mencuri Maklumat iaitu  Da Vinci perisian pengintip daripada Hacking Team, syarikat teknologi maklumat di Milan, Itali.

Kementerian Malaysia dan Hacking Team Da Vinci

Kementerian Malaysia dan Hacking Team Da Vinci

SPRM membelanjakan lebih daripada RM500,000 untuk membeli Spyware yang dinamakan Da Vinci itu. Merujuk Data yang didedahkan menunjukkan SPRM membayar 102,122.50 Euro untuk sistem itu pada 2011 dan kemudian Euro 38,500 untuk memperbaharuinya pada 2013. Selain itu, Malaysia Intelligence (risikan Malaysia) juga antara pengguna adalah perisian pengintip daripada Hacking Team.
Previous
Next Post »