<script type="text/javascript"> nuffnang_bid = "47b0cc2252348bb13393d12c20c97e2d"; document.write( "<div id='nuffnang_lr'></div>" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })(); </script>

Redha dan Hormati pemergian Pak Yus Jambu

Allahyarham Yussry Bin Edoo bayak sekali jasanya kepada saya. Sebagai peminat dari kaca televisyen, saya hanya mampu sedekahkan Al Fatihah satiap kali melihat atau terkenang persembahan ketika hidupnya dahulu. Popular dengan nama Yus Jambu, selebriti yang cukup menghiburkan dengan aksi lawak spontannya menghilangkan segala bebanan dan penat badan setelah seharian bekerja. Sebahagian Info dan Gambar merujuk Entri Yus Jambu dalam Doa dan Kenangan.

Sebagai yang hidup, Kita disarankan untuk menyebutkan akan kebaikan si mati tetapi tidaklah hingga mereka-reka cerita yang melampau hak, seakan ada keajaiban pada si mati. Saya percaya pada Kebesaran Allah. Amat benar sekali dengan Kuasa Allah apa saja boleh berlaku. Kuatkan diri, banyakan membaca Al Quran.. Kebenaran itu akan dilihatkan kepada sesiapa yang diinginkan-Nya.


Saya agak terkilan setelah terlihat di laman sosial dan beberapa laman sesawang tempatan. Yang baik harap dapat diteruskan, namun secara pribadi, banyak juga yang tidak berapa menyenagkan. Seandainya ia benar sekalipun biarlah ia dalam likungan keluarga yg terdekat saja. Izinkan saya memilih satu sebagai contoh, perkongsian Foto dengan penerangan Ya Allah! Foto Kucing Kesayangan Pak Yus Menangis Selepas Kematian Pak Yus. Ia betul-betul mengingatkan saya kepada Kisah Abdurrahman.

Abdurrahman ialah nama diberikan ketika memeluk islam. Namun lebih dikenalidengan Abu Hurairah yang bermaksud Bapak Kucing. Beliau telah  menyumbangkan peranan besar dalam sejarah Islam dan hadits. Seorang sahabat Rasulullah yang menjadi orang pertama yang sering meriwayatkan hadits-hadits Rasulullahselain Paling banyak meriwayatkan hadits dari Rasulullah saw, yaitu kurang lebih sebanyak 5.374 hadits.

Nama Abu Hurairah didapatkan oleh beliau karena beliau memiliki seekor kucing peliharaan yang selalu dibawa kemanapun beliau pergi. Kucing itu ibarat bayang-bayang yang selalu mengikuti beliau kemana saja. Kucingnya juga sering dimandikan, dibersihkan, dan tentunya diberi makanan yang layak.

Selain kucing itu, Abu Hurairah juga memiliki beberapa ekor kucing peliharaan di rumahnya. Kesukaan Abu Hurairah pada kucing, merupakan inspirasi yang beliau dapat dari Rasulullaah SAW yang juga mencintai kucing. Kerana kecintaannya pada kucing itu, kemudian Abdurrahman ini diberi julukan Abu Hurairah, yang berarti Bapak Kucing. Namun ketika matinya Abu Hurairah, tiada pula kisah kucing kesayangan beliau menagis kerana bersedih.

Redha dan Hormati pemergian Pak Yus Jambu

Semoga Allah memberikan pahala yang berganda kepada keluarga, saudara, sahabat dan memberikan mereka hati yg redha dengan ketentuan ini. Jiwa tenang agar dapat bersabar dengan sebaik-baiknya serta diampunkan orang yang telah mati

Hormati dan bersimpatilah kepada saudara terdekat yang diuji dengan kesedihan. Ini hari mereka dan hari kita pasti akan tiba jua. Perasaan Sedih ada Beratnya, bila terlalu berat perlu ada Penyandarnya. Cubalah sedaya upaya untuk Bersederhana, jangan berlebih-lebihan..

ن لله ما أخذ, وله ما أبقى, وكل شيء عنده بأجل مسمى, فاصبر واحتسب

Setiap yang hidup pasti akan merasai mati. Sesungguhnya kita semua kepunyaan Allah, Dia berhak mengambilnya atau membiarkannya. Segala sesuatu di sisinya mempunyai batas waktu tertentu.  Redha lah agar allahyarham kembali ke Rahmatullah dengan tenang dan tak kembali buat selama-lamanya. Allah سبحانه وتعالى menguji kita dan kita sentiasa diuji sehingga kita semua juga akan mengikut jejak-jejak mereka. Maka Berdoalah agar sedekah Al Fatihah dari alam dunia ini diterima dan bersama mendapat (pahala).
Previous
Next Post »