<script type="text/javascript"> nuffnang_bid = "47b0cc2252348bb13393d12c20c97e2d"; document.write( "<div id='nuffnang_lr'></div>" ); (function() { var nn = document.createElement('script'); nn.type = 'text/javascript'; nn.src = 'http://synad2.nuffnang.com.my/lr.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(nn, s.nextSibling); })(); </script>

Advertising

Pengiklanan Online (Advertisement) Memoir of Insani. Sebagai Blogger Baharu dari Malaysia yang sekadar menulis hal-hal berkaitan kehidupan, pekerjaan dan sekali sekala mengulas isu dan berita terkini. Tentunya populariti Laman Memoir of Insani ini agak terpencil. Apatah lagi hanya menulis sekiranya ada masa yang terluang.

Namun begitu, saya selalu dinasihatkan oleh seorang rakan (Seorang Blogger Bersara) untuk mendaftar sebagai publisher di beberapa syarikat pengiklanan online dan beliau mengesyorkan beberapa syarikat yang sesuai dengan cara saya.

Memandangkan Buat Duit Online bukannya keutamaan saya berblog, maka sekadar suka-suka saya mendaftar sebagai  publisher di Nuffnang pengiklanan tempatan. Manakala Popads dan Revenuehits pula syarikat pengiklanan antarabangsa.

Untuk makluman, Proses pembayaran Nuffnang adalah melalui Cek dalam RM (Ringgit Malaysia). Manakala Popads and Revenuehits pula dalam USD (US Dollar), dimana saya menggunakan Payoneer sebagai cross-border payments platform untuk transaksi ke akaun Maybank Malaysia.

Menyedari hakikat Blogger separuh masa, jumlah pelawat ke Laman Memoir of Insani adalah sederhana sahaja dan saya tidak mengharap lebih dari itu. Namun sebagai publisher, ada juga sedikit hasil dari syarikat pengiklanan online ini. Tahukah anda Apa itu Publisher dan Advertiser?
  • The Advertiser is the one who pays the money to get his advertisments shown.
  • The Publisher is the one who gets the money for showing the ads.